Kuchnia molekularna  
Kuchnia molekularna
 

W środę 13 listopada w naszym przedszkolu pojawili się niezwykli kucharze, by przygotować z nami mrożone cuda w ramach zajęć o tajemniczej nazwie „kuchnia molekularna”.

Podczas zajęć warsztatowych z Akademią Małego Kuchcika dowiedzieliśmy się, dlaczego suchy lód nazywamy suchym, czy dwutlenek węgla pachnie, że w lodzie możemy ugotować owocowy makaron sferyczny oraz że lód może parzyć, mimo że ma -800 stopni Celsjusza. Udało nam się zamrozić róże dla naszych Pań, skosztować dymiących chipsów z bazylii i mięty, napić musującego i dymiącego soku oraz najfajniejsze…zrobić i zjeść owocowe lody. Było dużo śmiechu i zabawnych min, bo taki dymiący lód to dość niezwykła sprawa. Bawiliśmy się suchą pianą i robiliśmy dym na dywanie podczas zamrażania podłogi, robiliśmy eksperymenty z suchym lodem i balonem i graliśmy w „cykora”. To był fajny dzień!