Jadłospis

Jadłospis:

   


PONIEDZIAŁEK  20.05

Śniadanie:

lane kluski (jaja) na mleku (200ml) – bagietka słowiańska (mąka
pszenna, żytnia)(40g) – masło (z mleka)(3g) – pasta z bakłażana (30g) –
ogórek zielony (30g) – herbata z cytryną (200ml)
II śniadanie: jabłko (110g)

Obiad:

zupa ogórkowa (bulion warzywny zaw.seler)(220ml) – gyros z kurczaka
w sosie czosnkowym (śmietana z mleka) z ryżem (210g) – sałata z
dipem miodowym (50g) – kompot śliwkowy (200ml)

Podwieczorek:

warzywa na parze (130g) – pieczywo chrupkie (pszenica)(30g) – masło
(z mleka)(3g) – polędwica sopocka (25g) – rzodkiewka (30g) – herbata z
cytryną (200ml)
przegryzka: chrupki kukurydziane (35g)

.

WTOREK  21.05

Śniadanie:

kajzerka (mąka pszenna)(50g) – masło (z mleka)(6g) – parówka na
ciepło (85g) – papryka (30g) – herbata owocowa (200ml)
II śniadanie: banan (110g)

Obiad:

grochówka (bulion mięsno – warzywny zaw.seler)(220ml) – pierogi
leniwe (mąka pszenna, jaja, mleko) z sosem waniliowym (200g) –
marchewka ze śmietaną (z mleka)(50g) – kompot wieloowocowy
(200ml)

Podwieczorek:

kakao (z mleka)(200ml) – chleb żytni (55g) – masło (z mleka)(6g) –
kiełbasa krakowska (30g) – pomidor (30g)
przegryzka: orzechy (35g)

.

ŚRODA  22.05

Śniadanie:

grzanki z bułki wrocławskiej (mąka pszenna) z szynką i serem żółtym (z
mleka)(2szt) – pomidor (30g) – herbata owocowa (200ml)
II śniadanie: pomarańcza (110g)

Obiad:

zupa krem z zielonego groszku (bulion warzywny zaw.seler) z płatkami
migdałów (220ml) – zapiekanka makaronowa (mąka pszenna, jaja) z
kiełbasą i serem (z mleka)(210g) – kapusta kiszona (50g) – kompot
morelowy (200ml)

Podwieczorek:

kawa inka (z mleka)(200ml) – chałka (mąka pszenna, jaja, mleko) z
konfiturą (3szt)
przegryzka: marchewka w słupki (40g)

.

CZWARTEK  23.05 

Śniadanie:

granola (pszenica) z jogurtem (z mleka)(200ml) – chleb żytni (40g) –
masło (z mleka)(3g) – polędwica sopocka (25g) – rzodkiewka (30g) –
herbata owocowa (200ml)
II śniadanie: gruszka (110g)

Obiad:

zupa pomidorowa z ryżem (bulion warzywny zaw.seler)(220ml) – kotlet
mielony (mąka pszenna, jaja)(120g) – ziemniaki (90g) – marchewka z
groszkiem (50g) – kompot agrestowy (200ml)

Podwieczorek:

kajzerka (mąka pszenna)(50g) – masło (z mleka)(6g) – twarożek (z
mleka) z rzodkiewką (35g) – ogórek zielony (30g) – herbata z miodem
(200ml)
przegryzka: ciastka (pszenica) z żurawiną (35g)

.

PIĄTEK  24.05

Śniadanie:

chleb żytni (55g) – masło (z mleka)(6g) – pasta rybno – jajeczna (35g) –
ogórek kiszony (30g) – herbata z cytryną (200ml)
II śniadanie: kalarepa (80g)

Obiad:

żurek z białą kiełbasą (bulion mięsno – warzywny zaw.seler)(220ml) –
makaron (mąka pszenna, jaja) z truskawkami i jogurtem (z
mleka)(200g) – mięta (200ml)

Podwieczorek:

pizza (mąka pszenna) z szynką, serem żółtym (z mleka) i ananasem
(130g) – rzodkiewka (30g) – herbata z imbirem (200ml)
przegryzka: jabłko (80g)


Do posiłków dzieci otrzymują wodę mineralną  i mają do niej nieograniczony dostęp przez cały dzień. Zarówno na śniadanie jak i podwieczorek oprócz pieczywa wskazanego w jadłospisie podajemy pieczywo mieszane

Elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

Podane cyfry oznaczają alergeny
Informacja o alergenach na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady EU w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

    • 1 – zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany)
    • 2 – skorupiaki
    • 3 – jaja
    • 4 – ryby
    • 5 – orzeszki ziemne (arachidowe)
    • 6 – soja
    • 7 – mleko (łącznie z laktozą)
    • 8 – orzechy drzewne (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, makadamia, pistacje)
    • 9 – seler
    • 10 – gorczyca
    • 11 – nasiona sezamu
    • 12 – dwutlenek siarki i siarczyny > 10 mg/kg
    • 13 – łubin
    • 14 – mięczaki