Jadłospis:
TYDZIEŃ FIŃSKI
PONIEDZIAŁEK 4.12
Karjalanpaisti – Potrawka Karelska to kawałki mięsa
wieprzowego i wołowego w sosie, podawane z
ziemniakami. W oryginalnym przepisie jest też mięso z
łosia, ale nie mamy na stanie 🙂 To jedno z
najważniejszych fińskich dań.
Vispipuuro – to pudding na bazie kaszy mannej i
borówek.
Śniadanie:
ogórek zielony (30g) – herbata z pomarańczą (200ml)
II śniadanie: melon (110g)
Obiad:
zupa krem z cukinii (bulion warzywny zaw.seler) z grzankami (mąka
pszenna)(220ml) – Potrawka Karelska (masło z mleka) z ziemniakami
(200g) – buraki (70g) – kompot agrestowy (200ml)
Podwieczorek:
“Vispipuuro” kasza manna (pszenica) po fińsku – herbata czarna
(200ml)
przegryzka: papryka w słupki (35g)
.
WTOREK 5.12
Munavoi – (fin. muna – jajko, voi – masło)
posiekane jajka z dużą ilością masła.
To specyficzne “smarowidło” dodawane jest głównie do
potraw mącznych i ziemniaczanych, ale również jako
przystawka śniadaniowa do pieczywa i ciastek
Makaronilaatikko – kolejna z ulubionych potraw
domowych Finów. Zazwyczaj dodają do niej dużo jaj,
aby zapiekanka była bardzo zbita
i żeby można było ją kroić nożem
Śniadanie:
bułka orkiszowa (mąka pszenna)(50g) – “Munavoi” masło jajeczne
(mleko, jaja)(35g) – rzodkiewka (30g) – herbata owocowa (200ml)
II śniadanie: mandarynka (110g)
Obiad:
barszcz czerwony z ziemniakami (bulion warzywny zaw.seler)(220ml) –
“Makaronilaatikko” zapiekanka z makaronem (mąka pszenna, jaja) i
mięsem mielonym (ser żółty z mleka)(210g) – ogórek kiszony (35g) –
kompot śliwkowy (200ml)
Podwieczorek:
chleb słonecznikowy (mąka pszenna, żytnia)(55g) – masło (z mleka)(6g)
– pasta z makreli z twarogiem (z mleka)(35g) – pomidor (30g) – herbata z
cytryną (200ml)
przegryzka: chrupki kukurydziane (35g)
.
ŚRODA 6.12
Perinteinen Pinaattikeitto – (fin. keitto – zupa, pinaatti – szpinak)
Zupa podawana jest z jajkiem i gotowana jest na mleku.
Lihapullat – klopsiki znane w Polsce przede wszystkim jako firmowe
danie w sieci szwedzkich sklepów meblowych
Leipajuusto – inaczej chleb serowy, pieczony w piecu i podawany
koniecznie z konfiturą malinową lub żurawiną. Jeśli wyjdzie dobrze,
powinien skrzypieć lekko przy gryzieniu, podobnie jak nasz oscypek.
Śniadanie:
chleb żytni (55g) – masło (z mleka)(6g) – pasta rybna ze szczypiorkiem
(35g) – rzodkiewka (30g) – herbata owocowa (200ml)
II śniadanie: jabłko (110g)
Obiad:
“Perinteinen Pinaattikeitto” zupa szpinakowa z jajkiem (mleko, bulion
warzywny zaw.seler)(220ml) – “Lihapullat” klopsiki (mąka pszenna, jaja,
mleko) w sosie pomidorowym (110g) – łódeczki ziemniaczane (90g) –
surówka colesław (jogurt z mleka)(45g) – kompot wiśniowy (200ml)
Podwieczorek:
“Leipajuusto” fiński ser pieczony (z mleka)(50g) – konfitura malinowa lub
żurawinowa (7g) – herbata czarna (200ml)
przegryzka: mini pączki (mąka pszenna, jaja, mleko)(80g)
.
CZWARTEK 7.12
Hernekeitto – W Polsce znane były obiady czwartkowe u Króla
Stanisława w Łazienkach. Zaś w Finlandii obowiązkowa w czwartki
jest grochówka. Tradycja ta sięga XVII wieku, gdy na terenie Finlandii
poszczono w piątki i gęsta, bogata w białko zupa pomagała przetrwać
piątkowy głód.
Pannukakku – obowiązkowy dodatek do czwartkowej grochówki.
Naleśnik podawany jest z konfiturą truskawkową i bitą śmietaną
Pinaattiletut – ulubione placuszki małych i dużych Finów, podawane
zawsze z dżemem borówkowym.
Śniadanie:
chleb żytni z żurawiną (55g) – masło (z mleka)(6g) – pasta z szynki i sera
żółtego (z mleka)(35g) – ogórek zielony (30g) – herbata z cytryną
(200ml)
II śniadanie: gruszka (110g)
Obiad:
“Hernekeitto” grochówka z wędzonką (bulion mięsno – warzywny
zaw.seler)(220ml) – “Pannukakku” naleśnik z piekarnika (mąka
pszenna, jaja, mleko) z bitą śmietaną (z mleka)(140g) – mięta (200ml)
Podwieczorek:
“Pinaattiletut” szpinakowe placki (mąka pszenna, jaja, mleko) z
dżemem borówkowym (3szt) – herbata z imbirem (200ml)
przegryzka: marchew w słupki (35g)
.
PIĄTEK 8.12
Karjalanpiirakat – pierożki karelskie wywodzą się z nad jeziora
Ładoga, które do 1940 roku należało częściowo do Finlandii. Pierożki
wpisane są na listę produktów regionalnych przez UE. Ich ciasto jest
ciemne, ponieważ przeważa w nim mąka żytnia. Nie są “zamykane” jak
polskie pierogi i przede wszystkim nie gotuje się ich, a piecze.
Nadziewa się je ryżem z marchewką lub ziemniakami i twarogiem,
my przygotujemy tę drugą wersję
Jesienna owsianka – tak czasem jemy też w Polsce, w Finlandii jesień
jest najbardziej przygnębiającym ciemnym okresem w roku i taka
owsianka pachnąca kardamonem, cynamonem i wanilią pomaga
walczyć z szarością za oknem 🙂
Śniadanie:
grzanki z bułki wrocławskiej (mąka pszenna) z szynką i serem żółtym (z
mleka)(2 szt) – rzodkiewka (30g) – herbata owocowa (200ml)
II śniadanie: pomarańcza (110g)
Obiad:
zupa ogórkowa (bulion mięsno – warzywny zaw.seler)(220ml) –
“Karjalanpiirakat” Pierogi karelskie (mąka pszenna, żytnia) z farszem
ziemniaczanym (twaróg z mleka)(200g) – kapusta kiszona (45g) –
kompot truskawkowy (200ml)
Podwieczorek:
jesienna owsianka (mleko) z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem
(200ml) – herbata czarna (200ml)
przegryzka: mandarynka (80g)
Do posiłków dzieci otrzymują wodę mineralną i mają do niej nieograniczony dostęp przez cały dzień. Zarówno na śniadanie jak i podwieczorek oprócz pieczywa wskazanego w jadłospisie podajemy pieczywo mieszane
Elementy jadłospisu mogą ulec zmianie |
Podane cyfry oznaczają alergeny
Informacja o alergenach na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady EU w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
-
- 1 – zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany)
-
- 2 – skorupiaki
-
- 3 – jaja
-
- 4 – ryby
-
- 5 – orzeszki ziemne (arachidowe)
-
- 6 – soja
-
- 7 – mleko (łącznie z laktozą)
-
- 8 – orzechy drzewne (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, makadamia, pistacje)
-
- 9 – seler
-
- 10 – gorczyca
-
- 11 – nasiona sezamu
-
- 12 – dwutlenek siarki i siarczyny > 10 mg/kg
-
- 13 – łubin
-
- 14 – mięczaki