Jadłospis

Jadłospis:

   

        TYDZIEŃ   FIŃSKI


PONIEDZIAŁEK  4.12

Karjalanpaisti –  Potrawka Karelska to kawałki mięsa

wieprzowego i wołowego w sosie, podawane z

ziemniakami. W oryginalnym przepisie jest też mięso z

łosia, ale nie mamy na stanie 🙂 To jedno z 

najważniejszych fińskich dań.

Vispipuuro – to pudding na bazie kaszy mannej i 

borówek. 

Śniadanie:

chleb żytni (55g) – masło (z mleka)(6g) – polędwica sopocka (35g) –
ogórek zielony (30g) – herbata z pomarańczą (200ml)
II śniadanie: melon (110g)

Obiad:

zupa krem z cukinii (bulion warzywny zaw.seler) z grzankami (mąka
pszenna)(220ml) – Potrawka Karelska (masło z mleka) z ziemniakami
(200g) – buraki (70g) – kompot agrestowy (200ml)

Podwieczorek:

“Vispipuuro” kasza manna (pszenica) po fińsku – herbata czarna
(200ml)
przegryzka: papryka w słupki (35g)

.

WTOREK  5.12

Munavoi – (fin. muna – jajko, voi – masło)

posiekane jajka z dużą ilością masła.

To specyficzne “smarowidło” dodawane jest głównie do 

potraw mącznych i ziemniaczanych, ale również jako

przystawka śniadaniowa do pieczywa i ciastek

Makaronilaatikkokolejna z ulubionych potraw

domowych Finów. Zazwyczaj dodają do niej dużo jaj,

aby zapiekanka była bardzo zbita

i żeby można było ją kroić nożem

Śniadanie:

bułka orkiszowa (mąka pszenna)(50g) – “Munavoi” masło jajeczne
(mleko, jaja)(35g) – rzodkiewka (30g) – herbata owocowa (200ml)
II śniadanie: mandarynka (110g)

Obiad:

barszcz czerwony z ziemniakami (bulion warzywny zaw.seler)(220ml) –
“Makaronilaatikko” zapiekanka z makaronem (mąka pszenna, jaja) i
mięsem mielonym (ser żółty z mleka)(210g) – ogórek kiszony (35g) –
kompot śliwkowy (200ml)

Podwieczorek:

chleb słonecznikowy (mąka pszenna, żytnia)(55g) – masło (z mleka)(6g)
– pasta z makreli z twarogiem (z mleka)(35g) – pomidor (30g) – herbata z
cytryną (200ml)
przegryzka: chrupki kukurydziane (35g)

.

ŚRODA  6.12

Perinteinen Pinaattikeitto(fin. keitto – zupa, pinaatti – szpinak)

Zupa podawana jest z jajkiem i gotowana jest na mleku.

Lihapullatklopsiki znane w Polsce przede wszystkim jako firmowe

danie w sieci szwedzkich sklepów meblowych

Leipajuustoinaczej chleb serowy, pieczony w piecu i podawany

koniecznie z konfiturą malinową lub żurawiną. Jeśli wyjdzie dobrze, 

powinien skrzypieć lekko przy gryzieniu, podobnie jak nasz oscypek.

Śniadanie:

chleb żytni (55g) – masło (z mleka)(6g) – pasta rybna ze szczypiorkiem
(35g) – rzodkiewka (30g) – herbata owocowa (200ml)
II śniadanie: jabłko (110g)

Obiad:

“Perinteinen Pinaattikeitto” zupa szpinakowa z jajkiem (mleko, bulion
warzywny zaw.seler)(220ml) – “Lihapullat” klopsiki (mąka pszenna, jaja,
mleko) w sosie pomidorowym (110g) – łódeczki ziemniaczane (90g) –
surówka colesław (jogurt z mleka)(45g) – kompot wiśniowy (200ml)

Podwieczorek:

“Leipajuusto” fiński ser pieczony (z mleka)(50g) – konfitura malinowa lub
żurawinowa (7g) – herbata czarna (200ml)
przegryzka: mini pączki (mąka pszenna, jaja, mleko)(80g)

.

CZWARTEK  7.12 

HernekeittoW Polsce znane były obiady czwartkowe u Króla

Stanisława w Łazienkach. Zaś w Finlandii obowiązkowa w czwartki

jest grochówka. Tradycja ta sięga XVII wieku, gdy na terenie Finlandii

poszczono w piątki i gęsta, bogata w białko zupa pomagała przetrwać

piątkowy głód.

Pannukakkuobowiązkowy dodatek do czwartkowej grochówki.

Naleśnik podawany jest z konfiturą truskawkową i bitą śmietaną

Pinaattiletut – ulubione placuszki małych i dużych Finów, podawane

zawsze z dżemem borówkowym.

Śniadanie:

chleb żytni z żurawiną (55g) – masło (z mleka)(6g) – pasta z szynki i sera
żółtego (z mleka)(35g) – ogórek zielony (30g) – herbata z cytryną
(200ml)
II śniadanie: gruszka (110g)

Obiad:

“Hernekeitto” grochówka z wędzonką (bulion mięsno – warzywny
zaw.seler)(220ml) – “Pannukakku” naleśnik z piekarnika (mąka
pszenna, jaja, mleko) z bitą śmietaną (z mleka)(140g) – mięta (200ml)

Podwieczorek:

“Pinaattiletut” szpinakowe placki (mąka pszenna, jaja, mleko) z
dżemem borówkowym (3szt) – herbata z imbirem (200ml)
przegryzka: marchew w słupki (35g)

.

PIĄTEK  8.12

Karjalanpiirakat – pierożki karelskie wywodzą się z nad jeziora

Ładoga, które do 1940 roku należało częściowo do Finlandii. Pierożki

wpisane są na listę produktów regionalnych przez UE.  Ich ciasto jest

ciemne, ponieważ przeważa w nim mąka żytnia. Nie są “zamykane” jak

polskie pierogi i przede wszystkim nie gotuje się ich, a piecze.

Nadziewa się je ryżem z marchewką lub ziemniakami i twarogiem,

my przygotujemy tę drugą wersję

Jesienna owsianka – tak czasem jemy też w Polsce, w Finlandii jesień

jest najbardziej przygnębiającym ciemnym okresem w roku i taka

owsianka pachnąca kardamonem, cynamonem i wanilią pomaga

walczyć z szarością za oknem 🙂

Śniadanie:

grzanki z bułki wrocławskiej (mąka pszenna) z szynką i serem żółtym (z
mleka)(2 szt) – rzodkiewka (30g) – herbata owocowa (200ml)
II śniadanie: pomarańcza (110g)

Obiad:

zupa ogórkowa (bulion mięsno – warzywny zaw.seler)(220ml) –
“Karjalanpiirakat” Pierogi karelskie (mąka pszenna, żytnia) z farszem
ziemniaczanym (twaróg z mleka)(200g) – kapusta kiszona (45g) –
kompot truskawkowy (200ml)

Podwieczorek:

jesienna owsianka (mleko) z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem
(200ml) – herbata czarna (200ml)
przegryzka: mandarynka (80g)


Do posiłków dzieci otrzymują wodę mineralną  i mają do niej nieograniczony dostęp przez cały dzień. Zarówno na śniadanie jak i podwieczorek oprócz pieczywa wskazanego w jadłospisie podajemy pieczywo mieszane

Elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

Podane cyfry oznaczają alergeny
Informacja o alergenach na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady EU w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

    • 1 – zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany)
    • 2 – skorupiaki
    • 3 – jaja
    • 4 – ryby
    • 5 – orzeszki ziemne (arachidowe)
    • 6 – soja
    • 7 – mleko (łącznie z laktozą)
    • 8 – orzechy drzewne (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, makadamia, pistacje)
    • 9 – seler
    • 10 – gorczyca
    • 11 – nasiona sezamu
    • 12 – dwutlenek siarki i siarczyny > 10 mg/kg
    • 13 – łubin
    • 14 – mięczaki