Jadłospis

Jadłospis:

      

PONIEDZIAŁEK 29.05

Śniadanie:

kasza manna (pszenica) na mleku (200ml) – chleb wieloziarnisty (mąka
pszenna, żytnia)(40g) – masło (z mleka)(3g) – kiełbasa żywiecka (24g) –
rzodkiewka (30g) – herbata owocowa (200ml)
II śniadanie: melon (110g)

Obiad:

zupa koperkowa (bulion mięsno – warzywny zaw.seler)(220ml) –
makaron (mąka pszenna, jaja) z twarogiem (z mleka) i musem
owocowym (190g) – mięta (200ml)

Podwieczorek:

burger (mąka pszenna) wołowy z żółtym serem (z mleka) sałatą i
pomidorem (140g) – sos majonezowy (jaja)(4g) – herbata z cytryną
(200ml)
przegryzka: marchewka w słupki (35g)

.

WTOREK 30.05

Śniadanie:

bagietka słowiańska (mąka pszenna, żytnia)(50g) – masło (z mleka)(6g)
– pasta z szynki i sera żółtego (z mleka)(35g) – papryka (30g) – herbata z
imbirem (200ml)
II śniadanie: gruszka (110g)

Obiad:

zupa krem z marchwi (bulion warzywny zaw.seler) z grzankami (mąka
pszenna)(220ml) – kurczak z kością pieczony w ziołach (110g) – kasza
pęczak (pszenica)(45g) – surówka colesław (jogurt z mleka)(45g) –
kompot wiśniowy (200ml)

Podwieczorek:

chleb żytni (55g) – masło (z mleka)(6g) – pasta z makreli ze
szczypiorkiem (35g) – ogórek zielony (30g) – herbata z pomarańczą
(200ml)
przegryzka: chrupki popcornowe (mąka pszenna)(35g)

.

ŚRODA  31.05

Śniadanie:

kakao (z mleka)(200ml) – chleb słonecznikowy (mąka pszenna,
żytnia)(55g) – masło (z mleka)(6g) – szynka krucha (30g) – rzodkiewka
(30g)
II śniadanie: jogurt (z mleka) owocowy (150ml)

Obiad:

rosół z kury (bulion mięsno – warzywny zaw.seler) z makaronem (mąka
pszenna, jaja)(220ml) – kotlet pożarski (mąka pszenna, jaja)(110g) –
kasza kuskus (pszenica)(45g) – marchew mini (45g) – kompot śliwkowy
(200ml)

Podwieczorek:

tost żytni z żółtym serem (z mleka)(1 szt) sałatka grecka (ser z
mleka)(45g) – herbata z pomarańczą (200ml)
przegryzka: chrupki kukurydziane (35g)

.

CZWARTEK  01.06

Śniadanie:

płatki kukurydziane na mleku (200ml) – kajzerka (mąka pszenna)(35g) –
masło (z mleka)(3g) – pasta rybna (30g) – ogórek kiszony (30g) –
herbata owocowa (200ml)
II śniadanie: banan (110g)

Obiad:

zupa krem z zielonego groszku (bulion warzywny zaw.seler) z płatkami
migdałów (220ml) – kotlet schabowy (mąka pszenna, jaja)(110g) –
ziemniaki (90g) – mizeria (śmietana z mleka)(45g) – kompot
truskawkowy (200ml)

Podwieczorek:

drożdżówka (mąka pszenna, jaja, mleko) z morelą lub wiśnią (130g) –
herbata czarna (200ml)
przegryzka: jabłko (70g)

.

PIĄTEK  02.06

Śniadanie:

kawa inka (z mleka)(200ml) – chleb żytni (55g) – masło (z mleka)(6g) –
pasztet własnego wyrobu (mąka pszenna, jaja)(35g) – ogórek małosolny
(30g)
II śniadanie: pomarańcza (110g)

Obiad:

kapuśniak z młodej kapusty (bulion mięsno – warzywny
zaw.seler)(220ml) – kotlet jajeczny (110g) – ziemniaki (90g) – buraki na
ciepło (45g) – kompot porzeczkowy (200ml)

Podwieczorek:

budyń waniliowy (z mleka) do picia (150ml) – truskawki z bitą śmietaną
(z mleka) i czekoladą (110g) – herbata czarna (120ml)
przegryzka: ciastka z żurawiną (mąka pszenna)(35g)


Do posiłków dzieci otrzymują wodę mineralną  i mają do niej nieograniczony dostęp przez cały dzień. Zarówno na śniadanie jak i podwieczorek oprócz pieczywa wskazanego w jadłospisie podajemy pieczywo mieszane

Elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

Podane cyfry oznaczają alergeny
Informacja o alergenach na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady EU w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

    • 1 – zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany)
    • 2 – skorupiaki
    • 3 – jaja
    • 4 – ryby
    • 5 – orzeszki ziemne (arachidowe)
    • 6 – soja
    • 7 – mleko (łącznie z laktozą)
    • 8 – orzechy drzewne (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, makadamia, pistacje)
    • 9 – seler
    • 10 – gorczyca
    • 11 – nasiona sezamu
    • 12 – dwutlenek siarki i siarczyny > 10 mg/kg
    • 13 – łubin
    • 14 – mięczaki