Jadłospis

Jadłospis:

PONIEDZIAŁEK 16.05

Śniadanie:

płatki żytnie na mleku (200ml) – kajzerka (mąka pszenna)(40g) – masło
(z mleka)(3g) – szynka z indyka (20g) – rzodkiewka (30g) – herbata
owocowa (200ml)
II śniadanie: pomarańcza (110g)

Obiad:

barszcz ukraiński z ziemniakami (bulion mięsno – warzywny
zaw.seler)(220ml) – spaghetti (mąka pszenna, jaja) mięsno – warzywne
(200g) – ogórek kiszony (35g) – kompot wiśniowy (200ml)

Podwieczorek:

chleb słonecznikowy (mąka pszenna, żytnia)(60g) – masło (z mleka)(6g)
– ser żółty (z mleka)(28g) – pomidor (30g) – herbata z cytryną (200ml)
przegryzka: biszkopty (mąka pszenna, jaja)(35g)

WTOREK 17.05

Śniadanie:

chleb wieloziarnisty (mąka pszenna, żytnia)(60g) – masło (z mleka)(6g) –
pasta jajeczna (30g) – papryka (30g) – herbata z pomarańczą (200ml)
II śniadanie: gruszka (110g)

Obiad:

zupa kalafiorowa (bulion mięsno – warzywny zaw.seler)(220ml) –
naleśniki (mąka pszenna, jaja, mleko) z twarogiem (z mleka) i polewą
owocową (2szt) – mięta (200ml)

Podwieczorek:

chleb żytni (mąka pszenna, żytnia)(50g) – masło (z mleka)(3g) –
parówka na ciepło (60g) – pomidor (30g) – herbata czarna (200ml)
przegryzka: kalarepa (35g)

ŚRODA 18.05

Śniadanie:

kakao (z mleka)(200ml) – bułka wrocławska (mąka pszenna)(40g) –
masło (z mleka)(6g) – pasta z szynki i sera żółtego (z mleka)(30g) –
ogórek zielony (30g)
II śniadanie: banan (110g)

Obiad:

zupa krem z marchwi (bulion warzywny zaw.seler) z grzankami (mąka
pszenna)(220ml) – kotlet mielony (mąka pszenna, jaja)(110g) – kasza
pęczak (pszenica)(60g) – fasolka szparagowa (45g) – kompot śliwkowy
(200ml)

Podwieczorek:

racuchy (mąka pszenna, jaja, mleko)(170g) – lemoniada (200ml)
przegryzka: biała rzodkiew do chrupania (40g)

CZWARTEK 19.05

Śniadanie:

bagietka słowiańska (mąka pszenna, żytnia)(50g) – jajecznica na szynce
(140g) – rzodkiewka (30g) – herbata owocowa (200ml)
II śniadanie: jogurt (z mleka) owocowy (150ml)

Obiad:

zupa fasolowa (bulion mięsno – warzywny zaw.seler)(220ml) –
zapiekanka łososiowa z ryżem i pomidorkami koktajlowymi (200g) –
kapusta kiszona (35g) – kompot truskawkowy (200ml)

Podwieczorek:

kajzerka (mąka pszenna)(50g) – masło (z mleka)(6g) – kiełbasa
krakowska (30g) – ogórek zielony (30g) – herbata z cytryną (200ml)
przegryzka: melon (70g)

PIĄTEK 20.05

Śniadanie:

płatki kukurydziane na mleku (200ml) – chleb słonecznikowy (mąka
pszenna, żytnia)(40g) – masło (z mleka)(3g) – pasta z awokado (20g) –
rzodkiewka (30g) – herbata owocowa (200ml)
II śniadanie: jabłko (110g)

Obiad:

zupa krem z cebuli (bulion mięsno – warzywny zaw.seler) z tartym
serem (z mleka)(220ml) – kluski kładzione (mąka pszenna, jaja) z
sosem śliwkowym (190g) – sok tłoczony (200ml)

Podwieczorek:

grzanki z bułki wrocławskiej (mąka pszenna) z szynką i serem żółtym (z
mleka)(3szt) – ketchup własnego wyrobu (zaw.gorczycę)(4g) – ogórek
kiszony (30g) – herbata z imbirem (200ml)
przegryzka: arbuz (50g)


Do posiłków dzieci otrzymują wodę mineralną  i mają do niej nieograniczony dostęp przez cały dzień. Zarówno na śniadanie jak i podwieczorek oprócz pieczywa wskazanego w jadłospisie podajemy pieczywo mieszane

Elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

Podane cyfry oznaczają alergeny
Informacja o alergenach na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady EU w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

    • 1 – zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany)
    • 2 – skorupiaki
    • 3 – jaja
    • 4 – ryby
    • 5 – orzeszki ziemne (arachidowe)
    • 6 – soja
    • 7 – mleko (łącznie z laktozą)
    • 8 – orzechy drzewne (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, makadamia, pistacje)
    • 9 – seler
    • 10 – gorczyca
    • 11 – nasiona sezamu
    • 12 – dwutlenek siarki i siarczyny > 10 mg/kg
    • 13 – łubin
    • 14 – mięczaki