Jadłospis:
PONIEDZIAŁEK 15.04
Śniadanie:
mleka)(3g) – szynka z kotła (25g) – rzodkiewka (30g) – herbata z imbirem
(200ml)
II śniadanie: melon (110g)
Obiad:
barszcz ukraiński (bulion warzywny zaw.seler)(220ml) – kurcze pieczone
z kością (120g) – kasza bulgur (pszenica)(80g) – surówka z czerwonej
kapusty (50g) – kompot morelowy (200ml)
Podwieczorek:
jogurt (z mleka) owocowy (150ml) – pieczywo chrupkie z masłem i
serem żółtym (z mleka)(50g) – rzodkiewka (30g) – herbata czarna
(200ml)
przegryzka: pomarańcza (70g)
.
WTOREK 16.04
Śniadanie:
kawa inka (z mleka)(200ml) – chleb żytni z żurawiną (55g) – masło (z
mleka)(6g) – pasta jajeczna (35g) – pomidor (30g)
II śniadanie: gruszka (110g)
Obiad:
zupa jarzynowa (bulion warzywny zaw.seler)(220ml) – potrawka z indyka
ze szpinakiem (śmietana z mleka)(130g) – ziemniaczane łódeczki (90g)
– surówka z pora, marchwi i jabłka (50g) – kompot porzeczkowy (200ml)
Podwieczorek:
chleb słonecznikowy (mąka pszenna, żytnia)(55g) – pasta z makreli ze
szczypiorkiem (35g) – ogórek zielony (30g) – herbata owocowa (200ml)
przegryzka: biszkopty (mąka pszenna, jaja)(35g)
.
ŚRODA 17.04
Śniadanie:
bagietka słowiańska (mąka pszenna, żytnia)(50g) – masło (z mleka)(6g)
– pasta rybno – jajeczna (35g) – pomidor (30g) – herbata z cytryną
(200ml)
II śniadanie: banan (110g)
Obiad:
zupa kalafiorowa (bulion warzywny zaw.seler)(220ml) – kotlet mielony
(mąka pszenna, jaja)(120g) – ziemniaki (90g) – buraki na ciepło (50g) –
kompot agrestowy (200ml)
Podwieczorek:
bułka orkiszowa (mąka pszenna)(50g) – masło (z mleka)(6g) – sałatka
jarzynowa (jaja)(70g) – herbata owocowa (200ml)
przegryzka: chrupki kukurydziane (35g)
.
CZWARTEK 18.04
Śniadanie:
makaron (mąka pszenna, jaja) na mleku (200ml) – chleb żytni (40g) –
masło (z mleka)(3g) – polędwica sopocka (25g) – papryka (30g) –
herbata z cytryną (200ml)
II śniadanie: baton mleczno – owocowy (35g)
Obiad:
zupa krem z marchwi (bulion mięsno – warzywny zaw.seler) z grzankami
(mąka pszenna)(220ml) – ryż z jabłkiem i bitą śmietaną (z mleka)(200g)
– mięta (200ml)
Podwieczorek:
grzanki z bułki wrocławskiej (mąka pszenna) z szynką i serem żółtym (z
mleka)(3 szt) – ketchup własnego wyrobu (gorczyca)(4g) – ogórek
zielony (30g) – herbata owocowa (200ml)
przegryzka: jabłko (70g)
.
PIĄTEK 19.04
DZIEŃ CZOSNKU
Śniadanie:
kajzerka (mąka pszenna)(50g) – masło (z mleka)(6g) – twarożek (z
mleka) z rzodkiewką (35g) – papryka (30g) – herbata z cytryną (200ml)
II śniadanie: jabłko (110g)
Obiad:
zupa krem z brokułów (bulion warzywny zaw.seler) z kleksem śmietany
(z mleka)(220ml) – paski schabu w sosie czosnkowym (śmietana z
mleka)(120g) – ziemniaki (90g) – marchewka z groszkiem (50g) – kompot
truskawkowy (200ml)
Podwieczorek:
chałka (mąka pszenna) z masłem (z mleka) i miodem (3szt) – herbata
czarna (200ml)
przegryzka: papryka w słupki (35g)
Do posiłków dzieci otrzymują wodę mineralną i mają do niej nieograniczony dostęp przez cały dzień. Zarówno na śniadanie jak i podwieczorek oprócz pieczywa wskazanego w jadłospisie podajemy pieczywo mieszane
Elementy jadłospisu mogą ulec zmianie |
Podane cyfry oznaczają alergeny
Informacja o alergenach na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady EU w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
-
- 1 – zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany)
-
- 2 – skorupiaki
-
- 3 – jaja
-
- 4 – ryby
-
- 5 – orzeszki ziemne (arachidowe)
-
- 6 – soja
-
- 7 – mleko (łącznie z laktozą)
-
- 8 – orzechy drzewne (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, makadamia, pistacje)
-
- 9 – seler
-
- 10 – gorczyca
-
- 11 – nasiona sezamu
-
- 12 – dwutlenek siarki i siarczyny > 10 mg/kg
-
- 13 – łubin
-
- 14 – mięczaki