Jadłospis

Jadłospis:

PONIEDZIAŁEK 06.02

Śniadanie:

płatki bananowe (pszenica) na mleku (200ml) – chleb wieloziarnisty
(mąka pszenna, żytnia)(40g) – masło (z mleka)(3g) – kiełbasa krakowska
(25g) – rzodkiewka (30g) – herbata z cytryną (200ml)
II śniadanie: melon (110g)

Obiad:

zupa krem z papryki (bulion mięsno – warzywny zaw.seler) z grzankami
(mąka pszenna)(220ml) – pulpet z indyka w sosie pomidorowym (110g)
– kasza kuskus (pszenica)(45g) – marchewka z groszkiem (45g) –
kompot wieloowocowy (200ml)

Podwieczorek:

chałka (mąka pszenna, jaja, mleko) z masłem (z mleka) i miodem (3
szt) – lemoniada (200ml)
przegryzka: jabłko (80g)

.

WTOREK 07.02

Śniadanie:

kawa inka (z mleka)(200ml) – grzanki z bułki wrocławskiej (mąka
pszenna) z szynką i serem żółtym (z mleka)(2szt) – ketchup własnego
wyrobu (zaw.gorczycę)(4g) – ogórek zielony (30g)
II śniadanie: jogurt (z mleka) owocowy (150ml)

Obiad:

grochówka na żeberkach (bulion mięsno – warzywny zaw.seler)(220ml) –
ryż zasmażany z jabłkiem i cynamonem (190g) – mięta (200ml)

Podwieczorek:

warzywa na parze (130g) – chleb żytni (50g) – masło (z mleka)(3g) –
szynka krucha (24g) – pomidor (30g) – herbata owocowa (200ml)
przegryzka: biała rzodkiew (35g)

.

ŚRODA 08.02

Śniadanie:

kasza manna (pszenica) na mleku (200ml) – chleb słonecznikowy (mąka
pszenna, żytnia)(40g) – masło (z mleka)(3g) – polędwica sopocka (25g) –
rzodkiewka (30g) – herbata z pomarańczą (200ml)
II śniadanie: banan (110g)

Obiad:

zupa ogórkowa (bulion warzywny zaw.seler)(220ml) – kotlet mielony
(mąka pszenna, jaja)(110g) -ziemniaki (90g) – buraki na ciepło (45g) –
kompot wiśniowy (200ml)

Podwieczorek:

kajzerka (mąka pszenna)(50g) – masło (z mleka)(6g) – twarożek (z
mleka) z żurawiną (35g) – ogórek zielony (30g) – herbata z imbirem
(200ml)
przegryzka: kalarepa (35g)

.

CZWARTEK 09.02

ŚWIATOWY DZIEŃ PIZZY

Śniadanie:

chleb żytni (60g) – masło (z mleka)(6g) – pasta jajeczna (35g) – pomidor
(30g) – herbata z cytryną (200ml)
II śniadanie: gruszka (110g)

Obiad:

krupnik z kaszą jaglaną (bulion warzywny zaw.seler)(220ml) – spaghetti
(mąka pszenna, jaja) mięsno – warzywne (190g) – ogórek kiszony (35g)
– kompot truskawkowy (200ml)

Podwieczorek:

pizza (mąka pszenna) własnego wyrobu w grupach (szynka, kiełbasa,
salami, pomidor, papryka, ogórek kiszony, oliwki, ananas) z serem
żółtym (z mleka)(150g) – rzodkiewka (30g) – herbata owocowa (200ml)
przegryzka: mandarynka (65g)

.

PIĄTEK 10.02

Śniadanie:

kakao (z mleka)(200ml) – chleb pełnoziarnisty (mąka pszenna,
żytnia)(60g) – masło (z mleka)(6g) – parówka na ciepło (85g) –
rzodkiewka (30g)
II śniadanie: pomarańcza (110g)

Obiad:

zupa krem z marchwi (bulion mięsno – warzywny zaw.seler) z kleksem
śmietany (z mleka)(220ml) – pieczone polędwiczki z dorsza (mąka
pszenna, jaja)(110g) – ziemniaki (90g) – surówka z kapusty kiszonej
(45g) – kompot malinowy (200ml)

Podwieczorek:

ciasto drożdżowe (mąka pszenna, jaja, mleko)(85g) – herbata z cytryną
(200ml)
przegryzka: papryka w słupki (35g)


Do posiłków dzieci otrzymują wodę mineralną  i mają do niej nieograniczony dostęp przez cały dzień. Zarówno na śniadanie jak i podwieczorek oprócz pieczywa wskazanego w jadłospisie podajemy pieczywo mieszane

Elementy jadłospisu mogą ulec zmianie

Podane cyfry oznaczają alergeny
Informacja o alergenach na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady EU w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności.

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

    • 1 – zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany)
    • 2 – skorupiaki
    • 3 – jaja
    • 4 – ryby
    • 5 – orzeszki ziemne (arachidowe)
    • 6 – soja
    • 7 – mleko (łącznie z laktozą)
    • 8 – orzechy drzewne (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, makadamia, pistacje)
    • 9 – seler
    • 10 – gorczyca
    • 11 – nasiona sezamu
    • 12 – dwutlenek siarki i siarczyny > 10 mg/kg
    • 13 – łubin
    • 14 – mięczaki